Ana Sayfa Hakkýmýzda Katkýda Bulunanlar Ýletiþim
 
Temel Bilgiler
Toplumsal Boyutlarýyla Spor
 
Yararlý Bilgiler
SPORLA ÝLGÝLÝ LÝNKLER
MEVZUAT-YÖNETMELÝKLER
SPOR SÖZLÜK, FORMÜL VE ÇEVRÝMLERÝ
REKORLAR
 
 
E-List
  Geliþmelerden haberdar olmak için e-posta listemize kayýt olun.
 
 

SPOR PAZARLAMASI

1-Spor Endüstrisi nedir?

Spor dünyada 22. Sektör olarak yerini almaktadýr. Ve spor tüm sektörler içinde genel ciro olarak otomotivin de önünde birinci sýrada bulunmaktadýr. Sporcular dýþýnda sadece ABDde spor endüstrisinde 5.5 milyon kiþi istihdam edilmektedir. Dünyada televizyonlarda en çok izlenen programlar spor programlarýdýr. Birinci sýrada 2003 yýlý itibariyle 55 milyar kiþi Formula 1I izlemiþtir. Ýkinci sýrada Dünya Kupasý vardýr.

Spor gerek performans, gerek rekreatif, gerekse rehabilitif ve de preventif boyutu ile inan yaþantýsýnýn vazgeçilmez bir parçasýdýr.

Spor Endüstrisi; temelde tüketicilere gerek performans(her kategoride yarýþma boyutunda), gerek rekreatif(saðlýk ve güzellik için spor boyutunda), gerekse rehabilitif(hastalýk ve sakatlýklarýn tedavisi boyutunda) ve de preventif (hastalýk ve sakatlýklarýn önlenmesi boyutunda) formuyla spor, diðer serbest zaman etkinlikleri(traking, yamaç paraþütü, daðcýlýk v.b) ve bunlarla ilgili ürün, hizmet, araç ve gereç, insan, yer ve düþünceler sunan pazarýn ismidir.

2- Pazarlama nedir?

“Mallarýn ve hizmetlerin bir hedef gruba sunulmasý eylemi”.
“Hedef tüketici veya müþterinin istek ve ihtiyaçlarýný tatmin ederek kar saðlamak”.

3-Spor Pazarlamasý nedir?

“Spor Pazarlamasý spor tüketicilerinin ihtiyaç ve isteklerini karþýlamak amacýyla mal ve hizmet deðiþimi sürecindeki tüm faaliyetlerin düzenlenmesini içerir.”
Özet olarak spor ürün ve hizmetinin pazarlanmasý faaliyetidir.
Kýsa adý AMA olan Amerikan Pazarlama Birliði(American Marketing Association) 1983 yýlýnda bir araþtýrma yapar. Bu çalýþmada Spor Pazarlamasýnýn ne olduðu sorulur. Soruya 8 yanýt verilir. Yanýtlar sýralanýr ve bir tanesini iþaretlenmeleri istenir.

Yanýtlar þunlardýr:
a.Satýþ
b.Reklam ve tanýtým
c.Ýnsan iliþkileri
d.Ýhtiyaçlarýn karþýlanmasý
e.Proðram geliþtirme
f.Fiyatlandýrma
g.Planlama ve daðýtým
h.Yukarýdakilerin hepsi

Bu soruya Kolej Ligi yöneticilerinin çoðu bunu “Satýþ ve tanýtým” olarak yanýtlamýþtýr. Ama doðru yanýt “Yukarýdakilerin hepsidir”.

4-Spor Pazarlamasý neleri kapsar?

Burada iki ana konu vardýr. Bu konulardan ilki spor ürünleri ve hizmetlerinin pazarlanarak doðrudan spor tüketicilerine ulaþtýrýlmasýdýr. (TBL, Türkiye Kupasý, bir maç, bir turnuva, bir rekreatif etkinlik v.b.)

Diðeri ise endüstriyel ürünlerin ve diðer tüketim ürünlerinin pazarlanmasýnda sporun tanýtým aracý olarak kullanýlmasýdýr. (SÜTAÞ büyümix, Ülker bisküvi v.b)        

5-Spor Pazarlamasýna neden gereksinim duyulmuþtur?

Günümüzde ülkemizde özellikle takým sporlarýndaki maliyet artýþý, ekonomik koþullarýn kötüye gitmesi spor kulüp yöneticilerini yeni kaynaklar aramaya yöneltmiþtir. Bu yönelme beraberinde spor pazarlamasý kavramýný ülkemizde konuþulur hale getirmiþtir.

Özünde bu kavramýn spor pazarlamasý adý altýnda kullanýlmasýnýn da geçmiþi çok eski deðildir.Tüm giriþimcilerce, ticari alanda çalýþanlarca ya da hizmet veren kiþilerce; spor pazarlamasý, pazarlama alanýnýn içinde yeni bir alan olmasýna raðmen; spor asýrlardýr ya pazarlanmakta, ya da pazarlama aracý olarak kullanýlmaktadýr. Özet olarak asýrlar boyunca giriþimciler spor etkinliklerini deðiþik yöntemlerle sattýlar.Ama spor pazarlamasý kavramý ilk kez 1978 yýlýnda Advertising Age Magazin tarafýndan kullanýldý. Dergi bu kavramý tüketici faaliyetlerini ve endüstriyel ürünleri ve hizmet pazarlamasýnda giderek artan bir tanýtým aracý olan sporun kullanýlmasýný tarif etmek amacýyla kullandý.

Ülkemizde ise spor parlamasý  konusu yaklaþýk 15 yýllardýr kullanýlmaktadýr. Bu konuda ilk toplantý TMOK tarafýndan 8-9 Nisan 1991 tarihleri arasýnda Ýstanbul da düzenlenen “Sporda Marketing Semineri”dir.Sporun ülkemizde bir iþ ve önemli bir tanýtým aracý olarak algýlanmaya baþlamasýnýn da geçmiþi çok uzun deðildir.

 

6-Spor tüketimi nedir?

Burada spor tüketimi kavramý , spor ile ilgili oyunlarý, resmi iþleri, izleme, dinleme, okuma ve koleksiyon yapma gibi bir çok konuyu kapsar. Bunlarý yapanlar da spor tüketicileridir. Burada spor tüketicisinin davranýþý önemlidir.

Tüketici davranýþý insan davranýþýnýn alt bölümünü oluþturur.Tüketici davranýþý incelenirken varsayýmlar ve özellikler ele alýnmalýdýr. Bu özellikleri yedi ana konuda toplayabiliriz.

a.Tüketici davranýþý güdülenmiþ davranýþtýr.
b.Tüketici davranýþý çeþitli faaliyetlerden oluþur.
c.Tüketici davranýþý bir süreçtir.
d.Tüketici davranýþý karmaþýklýk ve zamanlama açýsýndan farklýlýk gösterir.
e.Tüketici davranýþý farklý rollerle ilgilenir.
f.Tüketici davranýþý çevre faktörlerinden etkilenir.
g.Tüketici davranýþý farklý kiþiler için, farklýlýklar gösterebilir.

 çerçevesi genel olarak çizilen bu özelliklerin spordaki tüketici davranýþlarý için de genellenebileceði söylenebilir.
Sporda tüketiciler iki ana grup altýnda sýnýflanmaktadýr.. Bunlar ; spor yapmak amacýyla spor faaliyetlerine katýlan kiþiler ve sporu seyreden kiþilerdir.
Bunun yanýnda ortak ilgi tüketimi de mevcuttur. Bu da; spor karþýlaþmalarýný izleyen kiþiler ayný zamanda ilgili spor dalýnýn farklý düzeylerinde spor yapabilirler demektir. Amerikada yapýlan bir araþtýrmaya göre; % 81 oranýnda kiþinin hem basketbol seyircisi hem de bu sporu yapan kiþilerden oluþtuðu ortaya çýkmýþtýr. Ayný iliþki üniversite basketbol seyircileri için  geçerli deðildir. Araþtýrmaya göre kolej basketbolunu hem yapan hem de seyredenlerin oraný % 43 tür. Hem profesyonel basketbol seyircisi olup ayný zamanda kolaj basketbol seyircisi olanlarýn ( ortak seyirci grubu ) oraný ise % 36dýr.

7-Spor Ürünü nedir?

Burada temel ürün “oyunun kendisidir”. Yani maç , yarýþma veya bir rekreatif etkinliktir. Ama bu temel ürünün; devre arasý gösterileri, molalardaki gösteriler, yarýþmalar, fast food, bando gibi yardýmcýlarý da vardýr.  

8-Spor Pazarlamasý Süreci neleri kapsar?

Spor Pazarlamasý bir tanýmlama ile  pazarlama etkinliklerinin oluþturulmasýnýn, koordinasyonu ve bir anlamda organizasyon hedeflerinin baþarýlma yöntemidir. Bu noktada pazarlama etkinliklerinin koordinasyonu altý temel süreci içerir:

a.Müþterilerin ilgi ve gereksinimlerinin araþtýrýlarak ortaya konulmasý

b.Bu ilgi ve gereksinimlere yanýt verebilecek bir spor ürünü, ya da program paketinin tanýmlanmasý

c.Ortaya konulan spor ürünü, ya da program paketinin fiyatlandýrýlmasý

d.Ürünün daðýtýmýna ya da programýn ne zaman, nerede uygulanacaðýna karar verilmesi

e. Ortaya konulan spor ürünü, ya da program paketi hakkýnda insanlarý bilgilendirmek ve insanlarýn katýlýmlarý ya da satýn almalarý için bir plan oluþturup , uygulamak

f.Ortaya konulan ürün ya da program paketini satmak

9-Spor Pazarlamasýndaki Önemli Noktalar nelerdir?

Spor Pazarlamasýnda dört önemli nokta her zaman göz önünde bulundurulmalýdýr. Bu noktalar “Ürün, fiyat, yer ve tanýtým”dýr. Günümüzde bu noktalar 5P olarak da adlandýrýlmaktadýr. (Product=ürün, Promotion= promosyon, Price:fiyat, Place=yer, Public Relation-Halkla Ýliþkiler) Bu kavramlarý þöyle açabiliriz:

a.Ürün:

Spor ürünleri karþýmýza deðiþik þekillerde çýkabilir. Ýki takým arasýnda oynanacak bir basketbol maçý bir program, yüzme ve aerobik dersleri bir hizmet, bir takým, kulüp(bunlar ürün=product) veya bir organizasyon için yaptýrýlmýþ promosyonel ürünler(promosyon)(anahtarlýk, t-shirt v.b) bir tanýtým olabilir. Bunlar bir noktada ana ürünlerdir. Bunlarýn yaný sýra yiyecek, program broþürü, meþrubat servisi gibi yan/yardýmcý ürünlerde vardýr.

b.Fiyat:

Burada ürünün bilet fiyatý (price) olarak ortaya çýkan deðeri söz konusudur.Bu fiyatlandýrma ürünün maliyeti, ürüne olan talep, kazanmak istenilen para, yönetimin sübvansiyon oraný gibi kriterler göz önüne alýnarak hesaplanýr.

c.Yer:

Burada ürünün sunulacaðý yer(place) söz konudur.

d.Tanýtým:

Tanýtýmda dört unsur deðerlendirilmelidir. Bu unsurlar bireysel iletiþim, basýlý ilan, görsel ilan ve de ödüllendirme.(PR/Public Relation-Halkla Ýliþkiler)  

Temelde Spor Pazarlamasý iþi “son kiþilerle iliþki kurma” iþidir. Müþterilerle, tüketicilerle, sporcularla, þirketlerle, iþverenlerle ve medya kuruþlarý ile doðrudan iliþki gerekir.

Bunlarý saðlayacak kiþi  yeterli eðitime ve bilgiye, ikna etme yeteneðine, yönetme yeteneðine ve en önemlisi kendisini geliþtirme yeteneðine sahip elemanlar olmalýdýr.

10-Ülkemiz koþullarýna spor pazarlamasýnda kulüpler neler yapabilir?

Ülkemiz koþullarýnda pratikte  yapýlabileceklerý iki temel grupta toplayabiliriz:

I.Doðrudan gelir getirici etkinlikler

II.Temel giderlerin azaltýlmasý

I.Doðrudan gelir getirici etkinlikler

a.Saha veya salon reklamlarý

b.Forma reklamý

c.TV yayýn haklarý

d.Alýnan ücretsiz tv reklam hakkýnýn pazarlanmasý

e.Bilet/Kombine bilet satýþlarý

f.VÝP tribünü satýþlarý

g.Forma satýþý(shop)

h.Piyango

II.Temel giderlere sponsor bulunmasý

a.Spor malzemeleri(forma, eþofman, þort, top)

b.Deplasman giderleri (Otel, transport)

c.Dýþ giyim

d.Su giderleri

e.Saðlýk organizasyonuna sponsor veya sigortalarý deðerlendirilerek saðlýk giderlerinin azaltýlmasý k kuþkusuz bu iþ bir uzmanlýk iþidir. Bu çalýþmalarda bir uzman tarafýndan yapýlmalýdýr.

11-Bir Marketing Planýnda neler olmalýdýr?

Spor Pazarlamasý ile ilgili çalýþmalara öncelikle bir pazarlama/ marketing planý hazýrlanarak baþlanmalýdýr. Bunun önemi bize öncelikle içinde bulunduðumuz mevcut durumu gösterir. Ve oradan yola çýkýlacak hareket noktalarýnýn belirlenmesinde kolaylýklar saðlar.

çaðdaþ yönetim anlayýþýnýn temeli stratejik planlara dayanýr. Eðer yaptýðýnýz iþte(ne olursa olsun) elinizde bir stratejik plan oluþturmuyorsanýz; misyonunuzu, vizyonunuzu ve deðerlerinizi ortaya koymuyorsanýz; swot analizi ile (güçlü, zayýf yönlerinizi, önünüzdeki fýrsat ve tehditleri) ortaya koymuyorsanýz iþiniz zordur.

Özünde bir basketbol maçýna teknik olarak yapýlan hazýrlýðýn tümü burada size sözü edilen planlamanýn bir parçasýdýr.

Böyle bir pazarlama/marketing planýnda olmasý gereken ana baþlýklar ve ona baþlýklarýn içerikleri aþaðýda verilmiþtir:  

a.DURUM ANALÝZÝ:

Burada kulübün içinde bulunduðu çevre. Þehrin konumu, nüfus yapýsý, ulaþým olanaklarý ve kulübün Türk spor camiasý içindeki yeri deðerlendirilir.

b.HEDEF PAZARLAR:

Kulübün hedef pazarlar olarak belirleyeceði kitleler sýralanmalý.(Öneðin iþyeri, þirketler, ulusal medya, okul öncesi, ilköðretimokullarý kitlesi v.b.)

c.KONULAR:

Türkiyede ilgili spor dalýnýn imajý, rekabet ortamý, tesis konusu, pazarlama çalýþmalarý ve medya konularý irdelenmeli,

d.SWOT ANALÝZÝ:

Takýmýn ve kulübün ;   

Güçlü Yönleri

Zayýf Yönleri

Fýrsatlar ve

Tehditler belirlenmeli

e.AMAçLAR:

Ortaya konulacak pazarlama planý ile ne yapýlmak istendiði açýklanmalý.

f.ÖNERÝLER:

Ýzleyici kitlesinin sayýsýný arttýrmak için ne yapýlmasý gerektiði ortaya konulmalý.

g.HAREKET PLANI:

Öneriler bölümündeki hedefi realize etmek için , o ortamý yakalayabilmek için nelerin, nasýl yapýlmasý gerektiði ortaya konulmalý.

8.KONTROLLER:

Bu hazýrlanan planýn ne zaman, kimler tarafýndan, nasýl izleneceði ortaya konulmalý

12-Bir marketing çalýþma grubunda kimler olmalýdýr?

Marketing çalýþmalarý ile ilgili olarak saðlýklý iþlerin yapýþmasý açýsýndan kulüplerin bünyelerinde bir marketing çalýþma grubu oluþturmasý mantýklýdýr. Bu grup içinde þunlar olabilir.

n      Kulüp Baþkaný,

n      Menajer,

n      Marketing uzmaný,

n      PR ve medya sorumlusu,

n      Eski ilgili sporcularý temsilen bir kiþi,

n      Kaymakam v.b. mülki amir,

n      Askeriyeden bir temsilci,

n      Belediyeden bir temsilci,

n      GSÝMden basketbol ile ilgili bir temsilci,

n      Hakemler derneðinden bir temsilci

n      Þirket temsilcisi

 

13-Sponsorluk nedir?

Sponsorluk:

Kiþi  ya da kurumlarýn ana iþlerinin dýþýnda eðitim, spor, sanat ve kültür alanýnda kurum, kiþi ve etkinliklere doðrudan veya dolaylý olarak katký koymalarýdýr.

Sporda Sponsorluk:

Kiþi  ya da kurumlarýn sporcu, spor etkinliði, spor kulüpleri v.dlerine doðrudan maddi katkýda bulunmalarý veya dolaylý olarak katký koymalarýna spor sponsorluðu denir.

Sponsorluk Ne Saðlar:

 

1.Tanýnýrlýða katký koyar

2.Ýtibara katký koyar

14-Bir Sponsorluk Dosyasý neleri içermelidir?

Bir sponsor arayýþýnda önemli olan noktalardan birisi onlara etkinlik ile ilgili ve de istenilen / verilen ile ilgili saðlýklý bilgi ulaþtýrýlmasýdýr. Ýþte bu noktada sponsorlara sunulcak “Sponsor Dosyalarý” önem taþýmaktadýr.

Aþaðýda bir “Sponsorluk Dosyasý/Kitabý” içinde þu bilgiler bulunmalý:

a.  ÝçÝNDEKÝLER

b.  ETKÝNLÝK SAHÝPLERÝNÝN DAVET MESAJLARI

c.  ETKÝNLÝK SAHÝBÝ KURULUÞUN TANITIMI

d.  ETKÝNLÝОÝN TANITIMI

            A.ADI

B.SÜRESÝ VE YERÝ

C.DÜZENLEYENLER

            D.KATILIMCI PROFÝLÝ

            E.GEçMÝÞ ORGANÝZASYONLAR

            F.ANA BAÞLIKLAR

e.  ETKÝNLÝОÝN TANITIMI ÝLE ÝLGÝLÝ çALIÞMALAR

f.  ETKÝNLÝОÝN AMACI

g.  SPONSORLUK ÜZERÝNE KISA GENEL  BÝLGÝ

h.  NEDEN SPONSORLUK

ý.  DAHA ÖNCEKÝ ETKÝNLÝKLERE DESTEK VEREN KURULUÞLAR

i.STAND ALANLARI ÝLE ÝLGÝLÝ TEKNÝK BÝLGÝ PLAN VE MALÝ BÝLGÝLER

j.SPONSORLUK ALTERNATÝFLERÝ VE BEDELLERÝ

            A.ANA SPONSORLUK

            B.BASILI MATERYAL SPONSORLUОU

C.TANITIM SPONSORLUОU

D.KOKTEYL SPONSORLUОU

E.CATERÝNG SPONSORLUОU

F.CAFE BREAK SPONSORLUОU

G.WEB SÝTESÝ SPONSORLUОU

H.BÝLDÝRÝ KÝTABI/REKLAM

I.CD SPONSORLUОU

J.SALON SPONSORLUKLARI

K.ULAÞIM SPONSORLUОU

L.FÝZÝKSEL KOÞULLARDAKÝ REKLAM YERLERÝ

 

15-Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðü Sponsorluk Yönetmeliði neleri içerir?

 

BÝRÝNCÝ BÖLÜM  
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmeliðin amacý, gerçek ve tüzel kiþilerin; federasyonlara, gençlik ve spor kulüplerine, sporculara, gençlik ve spor tesisleri ile faaliyetlerine sponsor olmalarý ve reklam vermeleri ile ilgili usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, sponsorluk yapacak veya reklam verecek gerçek ve tüzel kiþiler ile sponsorluk ve reklamlardan istifade edecek federasyonlarý, gençlik ve spor kulüplerini, sporcularý, yerel yönetimleri, kamu kurum ve kuruluþlarýný, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesini ve Paralimpik Komitesini kapsar.

             Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik, 21.5.1986 tarihli ve 3289 sayýlý Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðünün Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 5105 sayýlý Kanunla deðiþik Ek 3 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;

Genel Müdürlük                    :Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðünü,

Genel Müdür             :Gençlik ve Spor Genel Müdürünü,

Federasyon             :Özerk veya özerk olmayan spor federasyonlarý ile Türkiye Futbol Federasyonunu,

Ýl Müdürlüðü                  :Gençlik ve Spor Ýl Müdürlüklerini,

Gençlik ve Spor Kulübü            :Genel Müdürlük, federasyonlar veya il müdürlüklerince tescilleri yapýlan faal gençlik ve/veya spor kulüplerini,

Sporcu                                  :Federasyonlar veya il müdürlüklerince tescilleri yapýlan faal ferdi veya takým sporcularýný,

Gençlik ve Spor Tesisi :Kamu kurum ve kuruluþlarý, yerel yönetimler, gençlik ve spor kulüplerine ait olup Genel Müdürlükçe yapýmý uygun görülen ve projesi tasdik edilen gençlik ve spor tesisleri ile ikmali, bakýmý ve onarýmý uygun görülen gençlik ve spor tesislerini,

Gençlik ve Spor Organizasyonu: Genel Müdürlük, federasyonlar, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Paralimpik Komitesi ile gençlik ve spor kulüplerinin yýllýk faaliyet programlarýnda yer alan ulusal veya uluslararasý her seviye ve branþtaki müsabaka, kamp, kurs, seminer,  v.b. gençlik ve spor faaliyetlerini,

Sponsorluk                :Bu Yönetmelik kapsamýndaki alanlara gerçek veya tüzel kiþilerce, dolaylý olarak ticari fayda saðlamak ya da sosyal sorumluluklarýný yerine getirmek amacýyla iletiþim olanaklarý karþýlýðýnda ayni ve/veya nakdi destekte bulunulmasýný,

Sponsorluk Alan                   :Bu Yönetmelik kapsamýnda hizmet, tesis ve                                                  faaliyetleri desteklenen kiþi, kurum ve kuruluþlarý,

Sponsor                                :Gençlik ve spor tesisleri ile organizasyonlarýna,    federasyonlara, gençlik ve spor kulüplerine,  sporculara; ayni ve/veya nakdi desteklerle sponsorluk yapan gerçek ve tüzel kiþileri,

Reklam                                :Bir ürün, marka veya hizmetin çeþitli iletiþim olanaklarýný kullanarak ticari yönden tanýtýlmasýný saðlayan gerçek veya sanal ortamdaki yazý, resim,  amblem v.b. þekilleri,

Belge                          :Sponsorluk ve reklam hizmet ve iþlemlerine iliþkin belgeleri,

Nakdi Destek                       :Sponsor tarafýndan sponsorluðu alana yapýlan parasal ödemeyi,

Ayni Destek                       :Sponsorluk konusu iþle ilgili sponsor tarafýndan yapýlan belgelendirilmiþ mal ve hizmet alýmlarýna iliþkin harcamalarý,

ifade eder.

   

iKÝNCÝ BÖLÜM
Esas Hükümler

  Sponsorluk  Alanlarý

 

Madde 5- Ulusal veya uluslararasý gençlik ve spor hizmet ve faaliyetlerini desteklemek amacýyla gerçek ve tüzel kiþiler aþaðýda belirtilen alanlarda sponsorluk yapabilirler.

a)Genel Müdürlüðün yýllýk faaliyet programýnda yer alan ulusal veya uluslararasý gençlik ve spor organizasyonlarý,

b)Sporcularýn transfer bedelleri hariç olmak üzere spor kulüpleri ile federasyonlarýn yýllýk programlarýnda bulunan eðitim ve altyapý faaliyetleri gibi sporun yaygýnlaþtýrýlmasý ve sporcularýn desteklenmesine yönelik resmi sportif faaliyetleri,

            c)Kamu kurum ve kuruluþlarý ve yerel yönetimler ile spor kulüplerine ait gençlik ve  spor tesislerinden Genel Müdürlükçe uygun görülenlerin yapýmý, ikmali, bakýmý ve onarýmý,

            d)Federasyonlarýn veya spor kulüplerinin sportif hizmet ve faaliyetlerinin yürütülebilmesi için gerekli olan spor organizasyonlarý ile sportif araç, gereç ve malzemelerin temini,

e)Ferdi lisanslý sporcularýn, Genel Müdürlük veya federasyonlarca ferdi olarak katýlmalarýna izin verilen ulusal veya uluslararasý organizasyonlarý,

            f)Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile Paralimpik Komitesinin sportif faaliyetlerine iliþkin hizmetleri.

Gençlik ve Spor Hizmet ve Faaliyetlerine Ýliþkin Sponsorluk Esaslarý

Madde 6- Genel Müdürlük, federasyonlar, gençlik ve spor kulüpleri, ferdi lisanslý sporcular, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Paralimpik Komitesinin faaliyetleri ile ilgili olarak aþaðýda belirtilen konularda yapýlacak harcamalar, sponsorluk harcamasý sayýlýr.

            a)Ulaþým harcamalarý,

b)Ýaþe ve ibate harcamalarý,

c)Ödüller ve promosyon ürünleri harcamalarý, 

d)Reklam ve tanýtým harcamalarý,

e)Kýrtasiye harcamalarý,

f)Saðlýk ve sigorta harcamalarý,

g)Malzeme, araç ve gereç alýmý ile kiralama harcamalarý,

h)Tesis kiralama harcamalarý,

i)Genel Müdürlükçe uygun görülen organizasyonla ilgili diðer harcamalar.    

Gençlik ve Spor Tesislerinin Sponsorluk Esaslarý

Madde 7-Gençlik ve spor tesislerinin yapýmý ile ilgili her türlü proje Genel Müdürlük tarafýndan onaylandýktan sonra uygulamaya esas kabul edilir. Bu yapýlarýn ruhsat, yapý kullanma izin belgeleri ve diðer teknik iþlemler, esas olarak sponsorlar veya görevlendireceði kiþi veya kurumlarca ya da uygun görülmesi halinde Genel Müdürlükçe takip edilip sonuçlandýrýlýr.

Gençlik ve spor tesislerinin yapýmý, ikmali, bakýmý ve onarýmlarý ile ilgili kesin hesap, tasfiye, geçici ve kesin kabul iþlemleri ile ilgili uzman kiþi, kurum veya kuruluþlarca hazýrlanan belgeler Genel Müdürlükçe incelenip, uygun görülmesi halinde iþlerlik kazanýr.

Yapýlacak inþaatlarýn teknik kontrolü ile teknik denetimi sponsorlarca uzman kiþi, kurum veya kuruluþlara yaptýrýlýr. Bu kiþi, kurum veya kuruluþlar tarafýndan hazýrlanan mali ve teknik belgeler 30 gün içerisinde Genel Müdürlüðe gönderilir.

Bir sözleþmeye dayalý olarak devam ettirilen yapým, ikmal, bakým ve onarým iþlerinde mevcut sözleþmelere uygunluk içerisinde yüklenicilerin muvafakati alýnarak sponsorluk hakký verilebilir.

Yýllara sari yapým, ikmal, bakým ve onarým iþlerinde her yýlýn sonu itibari ile yapýlan imalat miktarlarý esas kabul edilerek harcama belgeleri düzenlenir.

Gençlik ve spor tesislerine sponsorluðun nakdi yapýlmasý halinde yürürlükteki mevzuata göre iþlem yapýlýr.

Sözleþme Yapýlmasý ve Sözleþmede Yer Alacak Hususlar

Madde 8-Sponsorluk alan ile sponsorlar arasýnda her iki tarafýn hak ve yükümlülüklerini içeren yazýlý sözleþme yapýlmasý zorunludur. Sponsorlarla sözleþme yapmaya sponsorluk hizmetini alan kiþi, kurum veya kuruluþ yetkilidir.

 Sponsorlarla yapýlacak sözleþmelerde;

             a)Sponsorun adý, soyadý veya kanuni unvaný,

             b)Sponsorun ikametgah ve iþyeri adresi,

c)Sponsorun baðlý bulunduðu vergi dairesi ve vergi kimlik numarasý,

d)Sponsorluðun konusu,

e)Sponsorluk bedeli,

f)Faaliyetin veya tesisin yapýmý, ikmali, bakýmý ve onarýmýna iliþkin uygulama programý, baþlama-bitiþ tarihleri ve yeri,

g)Sponsorluðun baþlama ve bitiþ tarihleri,

h)Sponsorluk alanýn hak ve yükümlülükleri,

i)Sponsorun haklarý ve mücbir sebepler dýþýndaki yükümlülükleri,

j)Sponsorun taahhüt ettiði iþle ilgili olarak varsa üçüncü þahýslarla yaptýðý ya da yapacaðý anlaþmalara iliþkin bilgi ve belgeler,

k)Ýhtiyaç duyulabilecek diðer hususlar,

l)Anlaþmazlýklarýn nerede ve ne þekilde çözümleneceði,

m)Sözleþmenin kaç maddeden ibaret olduðu, tarih, imza eden kiþilerin adý, soyadý ve unvaný, 
            belirtilir.
 

Sponsorlara Verilebilecek Haklar

Madde 9-Sponsorlara, ulusal ve uluslararasý federasyonlarýn reklam ve sponsorlukla ilgili hükümlerine aykýrý olmamak kaydýyla;

a) Faaliyet veya tesisin isim hakký, 

b) Her türlü reklam ve tanýtým haklarý, verilebilir.

Ayniyat Ýþlemleri

Madde 10- Sponsorlarca verilen demirbaþ malzemelerin (ödül olarak verilenler hariç) ayniyat iþlemlerinde, sponsorluðu alanýn tabi olduðu mevzuat hükümleri uygulanýr.       

Sponsorlarýn Koordinasyonu

            Madde 11-Organizasyon veya tesislerle ilgili olarak birden fazla sponsorla sözleþme yapýlabilir. Bu durumda sponsorluk alan, sponsorlar arasýnda koordinasyon ve uyumu saðlayýcý gerekli tüm tedbirleri alýr.

Sponsorlukla Ýlgili Kýsýtlamalar

Madde 12-Aþaðýda belirtilen konularda faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kiþiler sponsorluk yapamazlar.

             a)Genel ahlak ve adaba aykýrý, zararlý ve kötü alýþkanlýklarý özendirici faaliyette bulunanlar,

b)Kamu ihalelerine katýlmaktan yasaklananlar,

c)Ýlgili mercilerce hileli iflas ettiðine karar verilenler,

d)Sponsorluk yapan ancak taahhüdünü yerine getirmeyen veya eksik yerine getirenler,

e) Vergi ve SSK prim borcu olanlar.

Sponsorluk ve Reklam Alýnmasýnda Uyulacak Hususlar

Madde 13- Sponsorluða konu hizmet ve iþle ilgili taahhüt edilen sponsorluk bedeli, sponsor tarafýndan bizzat harcanabileceði gibi, taahhüt ettiði sponsorluk bedelini, sponsorluðu alanýn hesabýna da yatýrabilir. Sponsorluðu alan tarafýndan gelir kaydedilen bu tutara iliþkin harcamalarda ise, sponsorluðu alanýn tabi olduðu mevzuat hükümleri uygulanýr.

Gençlik ve spor kulüplerine yapýlan harcamalarýn sponsorluk harcamasý olarak kabul edilebilmesi için sponsorluk alan kulübün baðlý olduðu federasyonun liglerine veya resmi müsabakalarýna katýlmasý þartý aranýr.

Federasyonlara, gençlik ve spor kulüplerine, sporculara, gençlik ve spor tesisleri ile faaliyetlerine yapýlacak harcamalara iliþkin belgeler Genel Müdürlüðün kontrol ve tasdikine tabidir. Genel Müdürlükçe tasdik edilmeyen harcamalar gider olarak kabul edilmez. Genel Müdürlükçe tasdik edilen harcamalara iliþkin belgelerin birer örneði Genel Müdürlükçe muhafaza edilir. Gençlik ve spor tesisleri için yapýlacak yapým ve ikmal iþleri ile 2004 yýlý için bir trilyon TL (1.000.000.000.000.-TL)nin üzerindeki, sonraki yýllar için ise bu rakamýn Devlet Ýstatistik Enstitüsü tarafýndan belirlenen yýllýk Toptan Eþya Fiyat Endeksi deðiþim oraný ile çarpýmý sonucu elde edilen tutarý aþan bakým ve onarým iþlerine iliþkin harcamalar, ayrýca yeminli mali müþavirlerce de tasdik edilir. Mali müþavirlerce gerçeðe aykýrý belge tasdik edildiðinin tespiti halinde, bu iþlemi gerçekleþtiren mali müþavirler tasdikin kapsamý ile sýnýrlý olmak üzere ziyaa uðratýlan vergilerden ve kesilecek cezalardan sponsorla birlikte müþtereken ve müteselsilen sorumlu olur, ayrýca bu husus ilgililer hakkýnda disiplin kovuþturmasýný teminen Maliye Bakanlýðýna ve baðlý bulunulan oda baþkanlýðýna bildirilir.

Sporcular ile gençlik ve spor kulüpleri, ulusal veya uluslararasý gençlik ve spor faaliyetlerinde sponsorluktan yararlanabilir ve reklam alabilirler.

Sponsorluk ve reklam alýnmasýnda ulusal ve uluslararasý federasyonlarýn kurallarý geçerlidir.

Ferdi sporcularýn sponsorluk ve reklam almalarý, ilgili federasyonun iznine tabidir.

Reklamlar, ilgili spor dalýnýn baðlý olduðu uluslararasý federasyonlar tarafýndan izin verilen þekil ve ölçülere uygun olmalýdýr.

 Sponsorlarýn iþ ve iþlemleri ile reklamlarda kamu düzenini bozucu, siyasi, etnik dil, din, ýrk, mezhep, cinsiyet ayrýmý yapan, genel ahlak ve adaba aykýrý, zararlý ve kötü alýþkanlýklarý özendirici, kanunlarla yasaklanmýþ yazý, logo, amblem ve benzeri iþaretler kullanýlamaz. Sponsorluk sözleþmelerine veya reklam alýnmasýnda uyulacak hususlara riayet edilmemesi halinde sözleþme iptal edilir. Varsa idare zararýnýn tahsili için hukuki iþlem yapýlýr. Ayrýca bu husus Maliye Bakanlýðý ile ilgilinin baðlý bulunduðu vergi dairesine bildirilir. 

ÜçÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler

            Yürürlükten Kaldýrýlan Mevzuat
            Madde 14- 13.9.2001 tarihli ve 24522 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðü Sponsorluk Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

            Yürürlük
            Madde 15-Maliye Bakanlýðý ve Sayýþtayýn görüþü alýnarak hazýrlanan bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

            Yürütme 
Madde 16-
Bu Yönetmelik hükümlerini Gençlik ve Spor Genel Müdürü yürütür.

16-Adým adým sponsorluk nasýldýr? 
1 Sponsor bulunmalýdýr.

2 Gençlik ve Spor Kulüpleri için; 
a- Faaliyet, kulübün yýllýk faaliyet programýnda yer almalýdýr. 
b- Tescilli olduðuna dair Ýl Müdürlüðünden,
c- Federasyonun liglerine veya resmi müsabakalarýna katýldýðýna ve söz konusu faaliyet 
için sponsorluk alýnmasýnda sakýnca bulunmadýðýna dair ilgili federasyondan belgeler 
alýnmalýdýr. ( Bu belge örneði www.gsgm.gov.tr adresinde mevcuttur.)
Ferdi Sporcular için ; 
a- Tescilli olduðuna dair Ýl Müdürlüðünden,
b- Faaliyete katýlmasýnýn ve bu faaliyet için sponsorluk almasýnýn uygun görüldüðüne dair 

3
Sponsorluk Yasasý ve Yönetmeliðine uygun sözleþme taslaðý hazýrlanmalýdýr.
( Bu sözleþme örneði www.gsgm.gov.tr adresinde mevcuttur.)
Not: Sözleþme, “sözleþme örneði”ne uygun þekilde hazýrlanarak gider kalemlerinin 
ayrýntýlý dökümü yapýlmalýdýr.
ilgili federasyondan belgeler alýnmalýdýr.( Bu belge örneði www.gsgm.gov.tr adresinde mevcuttur.)

4
Bu belgelerin asýllarý ve sözleþme taslaðý, faaliyetin baþlamasýndan en az 15 gün önce 
bir yazý ile Genel Müdürlük Spor Kuruluþlarý Dairesi Baþkanlýðýna gönderilmelidir. 
( Tesisler ile ilgili iþler Genel Müdürlük Tesisler Dairesi Baþkanlýðýna gönderilmelidir )

5
Genel Müdürlüðün sözleþme taslaðýný uygun görmesi halinde sponsorla sözleþme 
imzalanýr. 

6
Ayni Sponsorluk:
 
Sponsorluk konusu harcamalar bizzat sponsor tarafýndan yapýlmalýdýr. 
Bu durumda harcamalar sözleþmeye uygun olarak yapýlmalý ve iþin bitimine müteakip 
tasdik için Harcama Belgeleri, Sözleþme ve Sponsorluk Bilgi Formu sponsorluðu alan 
tarafýndan Genel Müdürlüðün ilgili birimine bir yazý ile birlikte gönderilmelidir.

Nakdi Sponsorluk: 
Sponsorluk bedeli sponsorluðu alanýn hesabýna yatýrýlmalýdýr. 
Sponsorluðu alan ise; tasdik için, yatýrýlan sponsorluk bedeline iliþkin belgeyi, harcama 
belgelerinin birer suretini, Sözleþme ve Sponsorluk Bilgi Formunu Genel Müdürlüðün 
ilgili birimine bir yazý ile birlikte göndermelidir. 

Ýlgili Birimler: 
Gençlik Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý ( Gençlik ile ilgili faaliyetler )
Tesisler Dairesi Baþkanlýðý ( Tesis yapýmý, ikmali, bakýmý ve onarýmý iþleri )
Spor Kuruluþlarý Dairesi Baþkanlýðý ( Diðer bütün alanlarla ilgili iþler )
 
 
 

KAYNAKLAR:
1-Argan.M; KATIRCI.H:Spor Pazarlamasý. Nobel Yayýnlarý. Ankara, 2002
2-Argan.M: “Spor sponsorluðu yönetim sürecine kavramsal yaklaþýmlar. 7. Uluslararasý Spor Bilimleri Kongresi. 27-29 Ekim.2002. Antalya.
3-Bernard, B:Tofaþ Sports Club Marketing Plan.Purdue Univercity.1998
4-Callecod, L.R; Stotlar, K.D:Sport Marketing.Human Kinetics.1990
5-çerez,H:Spor Pazarlamasý.TBF IV.Kademe Basketbol Antrenör Kursu notlarý. 2004
6-Durusoy,E:Spor Pazarlamasýnýn Kitle Ýletiþim Araçlarý Yoluyla Kullanýmý.Yüksek Lisans Tezi. Adana.2001
7-GSGM:Spor Þurasý.Ankara.1999
8-Karabulut, M:Pazarlama kavramý ve örgütün evrimi, pazarlama yöntemi ve stratejileri.1988
9-Kuter, M:Spor Pazarlamasý ve Tofaþ Modeli. 1999
10-Mullin, B; Hardy, S; Sutton, W:Sport Marketing. Human Kinetics.  1993
11-Serarslan, M.Z:Spor Pazarlamasý ve boyutlarý:I.Ulusal Spor Bilimleri Sempozyumu.1990
12-TBF: TBF Stratejik Eðitim Semineri.Etkin Spor Yönetimi Semineri. Ýstanbul. 2005                                                                      
13-TBF:TBF Pazarlama Kurulu Eðitim Semþineri.Hilton Oteli. Ýstanbul.Haziran. 2007                                                                 14-TMOK: Spor Pazarlamasý Eðitim Semineri.Ýstanbul.1991
15-Weese, J: Sport Marketing. Acsepl Journal.1986
16-www.gsgm.gov.tr


Sporbilim 2012